Депутатът на ГЕРБ Даниела Дариткова
Депутатът на ГЕРБ Даниела Дариткова / БГНЕС
Парламентът прие на първо четене и Бюджета на ДОО за 2018 г.
По-високи заплати от догодина и повишаване на възрастта за пенсиониране
95139
По-високи заплати от догодина и повишаване на възрастта за пенсиониране
  • По-високи заплати от догодина и повишаване на възрастта за пенсиониране
Парламентът прие на първо четене Законопроекта за бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2018 г. В гласуването участваха 213 народни представители, от които 125 гласуваха "за", а 88 - "против".
 
В доклада на Комисията по бюджет и финанси се посочва, че в приходната част на бюджета на касата се очаква да постъпят общо приходи и трансфери в размер на 3 860 000 000 лв., което е с 407.2 млн. лв. повече от 2017 г. Здравноосигурителните приходи се предлага да бъдат в размер на 3 818 500 000 лв., или с 404.7 млн. лв. повече от 2017 г.
 
Повишават цените на клиничните пътеки през следващата година

При дебатите от БСП и ДПС заявиха, че не подкрепят предложения бюджет заради дисбалансите в системата и заради липсата на реформи. Според Георги Йорданов от БСП в бюджета на касата липсват концепция и стратегия за развитие на здравеопазването. Това е един бюджет на статуквото, той не вещае добра перспектива на здравеопазването в България, коментира той. От БСП предлагат да се увеличат с 30 млн. лв. средствата за болнична помощ и с 15 млн. лв. - парите за дентална помощ.
 
Грешката е в системата, в модела, заяви Нигяр Джафер от ДПС. По думите й не са се чули идеи за реформи. Тя призова ГЕРБ да разгърнат предизборната си програма и да изпълнят ангажимента за демонополизация на касата. Според Джафер този бюджет ще задълбочи диспропорциите в системата. Наливат се пари в една нереформирана система, допълни колегата й Джевдет Чакъров. Няма ясна визия какво трябва да се случи в здравната система, каза Хасан Адемов от ДПС.
 
Как Здравната каса подписа смъртната присъда на редица българи?

Калин Поповски от Обединените патриоти заяви, че подкрепят макрорамката на бюджета и заедно с експерти ще обсъдят какви промени могат да се направят за второ четене в съответните пера. Според него въпреки увеличените средства в бюджета, все още здравеопазването е недофинансирано. Има тежък дисонанс в свръхфинансиране на лекарствената политика - 30% от общия бюджет на касата, което не е нормално, заяви той. Според него тези проценти трябва да се намалят до 15-20, както било в повечето европейски държави. Той одобри увеличаване на средствата за болниците, тъй като там било най-голямото недофинансиране.
 
Кабинетът прие проекта за бюджет 2018

Логично е опозицията да изказва своите несъгласия, но няма как да не се съгласите с числата, които позволяват реформата да се случи следващата година в един или друг сектор, заяви председателят на здравната комисия Даниела Дариткова от ГЕРБ. Тя посочи, че бюджетът е с 407 млн. лв. повече от 2017 г., има повече пари за извънболнична и болнична помощ, за дентална помощ, за изследвания, за лекарства.
 
Първото, което искаме да реализираме, е създаването на единна национална здравна информационна система, което ще позволи да се въведе ред в системата, каза Дариткова. Тя заяви, че ще настоява текстът, който въвежда ограничаване на нови дейности, да бъде обвързан с текстовете за национална здравна карта.

Парламентът прие на първо четене и Бюджета на ДОО за 2018 г.
 
Парламентът прие на първо четене и проекта на бюджета на държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2018 г. "За" гласуваха 123 от депутатите в залата, 86 бяха "против".

Проектът на бюджета на държавното обществено осигуряване за 2018 г., се основава на тригодишната бюджетна прогноза на правителството за 2018-2020 г. и е разработен съобразно бюджетните насоки на Министерство на финансите за съставяне на проектобюджетите за 2018 г.
БТА