/ ThinkStock/Getty Images
Пациентски организации и директори на болници се обединиха срещу мораториума за въвеждането на нови лекарства и разкриването на нови клиники през 2018 година, приет от надзорния съвет на Здравната каса. От Федерация "Български пациентски форум" определиха забраната като геноцид и призоваха тя да не бъде гласувана на второ четене от народните представители. Д-р Стойчо Кацаров, председател на Центъра за защита на правата в здравеопазването подчерта, че мораториумът ще бъде не е само удар по пациентите, но и по лекарите, а основната му цел да икономиса пари за здраве няма да бъде постигната. Мнението бе споделено и от д-р Николай Болтаджиев, който представлява Сдружението на частните болници у нас.

Повишават цените на клиничните пътеки през следващата година
 
Не е само удар по пациентите, лишавайки ги от това, но това е удар и по медиците, защото ние им забраняваме да трупат опит и знание с лечението с нови лекарства, с използването на нови методи. Науката и медицината се развиват непрекъснато, а ние казваме, че се отказваме от тях и в нашата страна ще се прилагат само старите лекарства и методи на лечение“, коментира д-р Кацаров.

Как Здравната каса подписа смъртната присъда на редица българи?
 
Върхът на глупостта от това е, че няма да доведе до никакъв, дори и икономически ефект, каквато вероятно е целта на тази забрана. Нищо няма да се спести. Представете си сега, че тази забрана остане в следващите пет години - няма да влизат нови лекарства, няма да влизат нови методи на лечение. Само че в другите европейски държави те ще продължат да влизат. Нашите пациенти по силата на правилата за координация на системите за социална сигурност имат право да поискат да бъдат лекувани в другите европейски държави с тези нови лекарства и методи и нашата Здравна каса не може да откаже, защото това вече не зависи от вътрешните ни правила, а от правилата на целия ЕС. Ние ще платим същото лечение, но няколко пъти по-скъпо и то ще бъде проведено в европейски болници и в лечебни заведения от ЕС“, каза още д-р Стойчо Кацаров.

Кабинетът прие проекта за бюджет 2018
 
„С новия проектозакон на бюджета вече става излишна и здравна карта, става излишна и дискусията за основен пакет, тъй като всичко това и тези регулации влязоха по един друг начин в проектозакона за бюджета, т.е. вместо здравна карта имаме забрана за каквито и да било нови дейности, нови лечебни заведения, нови договори с Касата, т.е. това препокри всичко“, посочи от своя страна д-р Николай Болтаджиев.