/ БГНЕС, архив
Увеличават размера на детските добавки и разширяват обхвата им
94975
Увеличават размера на детските добавки и разширяват обхвата им
  • Увеличават размера на детските добавки и разширяват обхвата им
Месечната помощ за отглеждане на дете да се увеличи от 37 на 40 лв. за семейство с доход на човек до 400 лева, предвижда проектобюджетът за следващата година. Това съобщи пред журналисти в парламента министърът на труда и социалната политика Бисер Петков.

За семейство с две деца пълният размер на помощта се предвижда да се увеличи от 85 лв. на 90 лв., за семейство с три деца - от 130 лв. на 135 лв., каза той.
 
Предлага се и разширяване на обхвата на семействата, които получават детски добавки. Семейства с доход от 400 до 500 лева на човек се предвижда да получават 80% от пълния размер на помощта, обясни министърът. Така семейство с едно дете с доход от 400 до 500 лева на човек ще получава 32 лева месечна помощ. Това е вторият доходен критерий, който въвеждаме за получаване на месечни помощи за деца, добави той.
 
В отговор на въпрос министър Петков каза, че не е запознат с предложение за намаляване на вдовишките пенсии.
 
Държавата облекчава редица процедури за получаване на семейни помощи

Относно предложената промяна от догодина работодателите да плащат само 50% от осигурителния доход за първите три дни болничен вместо сегашните 70%, социалният министър каза, че това са предложения, които тепърва ще се обсъждат в Надзорния съвет на Националния осигурителен институт и в Националния съвет за тристранно сътрудничество.
 
Синдикатите настояват да се търси друго решение за проблема с болничните

Това е една мярка, която е насочена към ограничаване на неправомерното ползване на болнични, ако тя не среща подкрепа от социалните партньори, склонни сме да я преосмислим, добави той.
 
Относно поисканата му оставка от работодателите, Бисер Петков каза, че неговата оставка винаги е на разположение на премиера. Ако той прецени, че това, което правя, не съответства на политиката или пък е пречка за социалния диалог, винаги съм готов да се оттегля, допълни той.
 
Социалният министър опроверга твърдения на бизнеса

По повод предложението за увеличение на минималните осигурителни доходи с 3,9%, Петков обясни, че толкова е прогнозният ръст на БВП за следващата година. Готов съм веднага да водим сериозен разговор трябва ли да ги има вече минималните осигурителни доходи, може ли с нещо да ги заменим, каза той.
 
По думите му това трябва да бъде част от разговора за механизма за определяне на минималната работна заплата.
БТА