Социалният министър Бисер Петков
Социалният министър Бисер Петков / БГНЕС, архив
Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков заявява, че категорично опровергава твърдението, че решението му за административно определяне на минималните осигурителни доходи /МОД/ за 2018 г. не е консултирано с национално представителните работодателски организации.

Позицията на министър Петков, изпратена и до медиите, е по повод на писмото на Асоциацията на организациите на българските работодатели, във връзка с административното увеличение на минималните осигурителни доходи за 2018 година.

Бизнесът иска оставката на социалния министър

Бисер Петков припомня, че Министерството на труда и социалната политика е спазило процедурата по договаряне на МОД, като чрез насоките по договаряне социалните партньори са били информирани за основните параметри за бюджетната прогноза за 2018 г., където е включен прогнозният размер на минималната работна заплата /МРЗ/.

"Преговорите не се състояха поради отказа на работодателите да участват в тях. За да насърча социалния диалог, извън утвърдената процедура, лично в качеството ми на министър организирах три срещи на браншови организации на работодателите и на синдикатите, на които представители на работодателите отказаха да участват, с изключение на Българска браншова камара - Машиностроене", отбелязва още министърът.

Петков ще предложи 3.9% ръст на минималните осигурителни прагове през 2018-а

Той припомня, че на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) на 28 септември тази година е информирал членовете за намерението да определя административно нарастване на МОД с 3.9 на сто (процентът е определен в съответствие с прогнозата за нарастване на БВП за 2018 г.). "Съгласно Кодекса за социално осигуряване в качеството ми на министър на труда и социалната политика съм длъжен да определя МОД, които са част от Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване (ДОО)", допълва още Бисер Петков.

Той отбелязва, че в изпълнение на това задължение е внесъл предложение, което да се обсъди на заседание на Надзорния съвет на НОИ. Бюджетът на ДОО, който е част от държавния бюджет, тепърва ще се обсъжда със социалните партньори в НСТС, след което ще бъде внесен в Министерския съвет, посочва още министърът на труда и социалната политика.

Синдикалист: Като говорим за Европа, нека започнем от заплатите

По отношение на минималната работна заплата Бисер Петков уточнява, че Министерството на труда и социалната политика все още не е стартирало съгласувателна процедура по подготовка на нормативен акт на МС за определяне на размера й за 2018 г.

По-рано в сряда работодателските организации поискаха незабавното оттегляне на Бисер Петков от поста му като социален министър заради несъгласуваното според тях предложение за административно увеличение на минималните осигурителни прагове, както и за увеличение на минималната работна заплата на 510 лева от 2018 г.
БТА