Пламен Димитров КНСБ
Пламен Димитров КНСБ / БГНЕС, архив
Синдикатите настояват да се търси друго решение за проблема с болничните
94961
Синдикатите настояват да се търси друго решение за проблема с болничните
  • Синдикатите настояват да се търси друго решение за проблема с болничните
Синдикатите няма да подкрепят проектобюджета на държавното обществено осигуряване (ДОО), ако мярката с плащането на първите три дни болнични се запази в предложения вид.
 
Лидерите на КНСБ и КТ "Подкрепа" обявиха, че трябва да се намери друг механизъм за спиране на злоупотребите с болничните, и че ако управляващите искат да облекчат работодателите с такава мярка, е нормално разликата да се компенсира от фонда на НОИ.
 
Предвиждат да се плаща по-малко за първите три дни болнични догодина

С проекта на бюджет на Държавното обществено осигуряване се предлага работодателите да плащат само 50% от осигурителния доход за първите три дни болничен, а не 70%, както е в момента. От четвъртия ден НОИ ще продължи да плаща по 80%, както е и сега. Според Димитров и Манолов с предложението няма да се решат проблемите с фалшивите болнични, а само ще се орежат права.
 
"Ако някой иска да облекчава работодателите, което трудно разбирам, тогава е нормално държавното обществено осигуряване да доплати до същия размер, който досега се е получавал", отбеляза Димитър Манолов. Той допълни, че има различни варианти, които ще бъдат обсъдени.
 
КНСБ скочи срещу намаляване на обезщетението за първите три дни болнични

"Всички знаем, че има тарифи колко струва един болничен, не може да няма начин да се хване поне един лекар и за назидание да понесе отговорността", коментира Пламен Димитров.
 
Лидерите на синдикалните организации са на мнение, че проблем с фалшивите болнични наистина има, но е необходим по-сериозен контрол. Друг проблем, който също трябва да бъде решен е и този с фалшивите инвалидни пенсии, отбеляза още Димитров.