/ ThinkStock/Getty Images
КНСБ отхвърля намаляването на обезщетението за първите три дни болнични и промените в периодите за достъп и за изплащане на обезщетението за безработица, заложени в проекта на бюджета на държавното обществено осигуряване. Това обяви лидерът на синдиката Пламен Димитров. От конфедерацията оценяват положително предложеното вдигане на минималното дневно обезщетение за безработица, но смятат, че размерът му трябва да достигне до 60 процента от дневната стойност на минималната работна заплата.

Обещават над 1 млрд. лева повече за пенсии и здравеопазване догодина
 
Заложената в проекта на бюджета промяна, която намалява обезщетението за първите три дни болнични от 70 на 50 процента от дневната заплата на работника, няма да реши проблема с фалшивите болнични, обяви лидерът на КНСБ Пламен Димитров.
 
„Ако някой смята, че като намалим и то само с 20 процента и ще вземем от джоба на болния човек обезщетението и по този начин ще решим проблема с фалшивите болнични, просто много се лъже“, посочи Димитров.

КНСБ настоява за по-активна политика на правителството по доходите
 
Въпреки че минималното дневно обезщетение за безработица се увеличава на 9 лева, според заложеното в бюджета, от КНСБ настояват размерът му да стигне поне 14 лева и 50 стотинки, или 60 процента от дневната стойност на сегашната минимална заплата.
 
Неприемливо е предложението за увеличаване на броя месеци осигуряване, които се изискват за достъп до това обезщетение, както и завишените изисквания за осигурителен стаж спрямо месеците с право на изплащане - ако досега за максималния период се изискваха поне 12 месеца стаж, от догодина техният брой ще стане 15.

КНСБ настоява за дебат за въвеждане на необлагаем минимум
 
Там се ожесточават условията. Иска се повече стаж за по-малък период“, каза изпълнителният секретар на КНСБ Асия Гонева.
 
От КНСБ подкрепят намерението на правителството да се бори със злоупотребите, но не през орязване на правата на хората.