Няма грешки в новите пенсии, категоричен е социалният министър

НОИ е приложил точно действащия закон за пенсиите

Бисер Петков
Бисер Петков / БГНЕС, архив
НОИ е приложил точно действащия закон за пенсиите
Националният осигурителен институт (НОИ) е приложил точно действащия закон за пенсиите, не е допусната грешка. Но има и малко на брой хора, при които пенсиите нямат реално увеличение. Това се отнася до тези, които през 2006 г. са получили повторно увеличение на пенсиите - тогава е дадено допълнително увеличение на най-ниските пенсии, които същевременно са ограничени по размер и това се отнася до 4900 пенсионери.
 
Обяснението е на социалния министър Бисер Петков по повод подадени в НОИ жалби от пенсионери, които не са получили планираното увеличение от 2,4% на доходите cи от 1 юли т.г.
 
Изплащат пенсиите от 9 октомври, най-ниските ще са с нов минимален размер

Историята на пенсиите е доста сложна, неразбирателства се получават при преизчисляването, обясни министърът. От 2017 г. има нов механизъм за преизчисляване и индексиране на пенсиите, който замести прилаганото дълги години т.нар. швейцарско правило, каза министърът. Новото е, че старият размер на пенсията не се увеличава пряко със съответния процент, получен по швейцарското правило.
 
Процентът на увеличение на пенсиите за т.г. е 2,4% на база данните за средния осигурителен доход и на индекса на потребителските цени за 2016 г. До 1 януари т.г. тежестта на година осигурителен стаж беше 1,1%, а от 1-ви януари 2017 г. за новите пенсии и от 1 юли 2017 г. за старите нарасна с 1,26%, което е, всъщност, нарастване с 2,4%.
 
200 лева минимална пенсия за стаж и възраст от 1 октомври

Този нов механизъм, приет през 2015 г., като част от пенсионната реформа, тази година за първи път беше приложен на практика. Целта е да се стимулира участието в пенсионната система и да се отчита осигурителния принос на лицата в по-голяма степен, подчерта министър Петков. С преизчисляването на пенсиите се определя нов размер на пенсиите към датата на отпускането на пенсията, продължи той. В масовия случай увеличението е с 2,4%, но има и малко на брой, при които пенсиите нямат реално увеличение - именно това са тези 4900 пенсионери.
 
Има жалби от пенсионери, но тези жалби не са много. При някои пенсии са се насложили някои промени в годините на механизми и нормативни актове, коментира Бисер Петков. Целта ни е да надградим този нов механизъм и да отчетем опита, който имаме при сегашното преизчисляване, посочи той.
 
Пенсиите догодина ще се увеличат с 3,8%

Тези 4900 пенсионери във времето по някакъв начин са били облагодетелствани с увеличени пенсии и, тъй като действащият закон е приложен правилно, ние нямаме основание да ревизираме цифрите и да им доплащаме допълнително пари, категоричен бе Петков. Но от следващата година размера на пенсиите ще нараства съобразно нарастването на тежестта на осигурителния стаж, т.е. ако процентът, който се получава по швейцарското правило на очакваните данни за 2017 г., е 3,8% - с толкова ще се увеличат пенсиите на всички пенсионери, отбеляза министър Петков.
 
160 са получените жалби при нас от пенсионери до момента, които твърдят, че не са получили увеличение на пенсиите, заяви управителят на НОИ Ивайло Иванов. Всички те са получили минималната пенсия, която от 1 октомври т.г. вече е 200 лв., добави той.