Отчитането на парното всеки месец е подходящо за условията у нас, смята шефът на ДКЕВР
Отчитането на парното всеки месец е подходящо за условията у нас, смята шефът на ДКЕВР / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Отчитането на парното всеки месец е подходящо за условията у нас, смята шефът на ДКЕВР
58225
Отчитането на парното всеки месец е подходящо за условията у нас, смята шефът на ДКЕВР
  • Отчитането на парното всеки месец е подходящо за условията у нас, смята шефът на ДКЕВР

Потребителите сами трябва да избират на какъв период от време да пристигат сметките им за парно и топла вода, заяви председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев. Той бе помолен да коментира европейска директива, която ще въведе задължително ежемесечно отчитане на потребената енергия. Семерджиев се обяви и за по-ясни и разбираеми за потребителите сметки за парно.

„За да дойде краят на прогнозните сметки, трябва да има съответните технически условия, да са създадени съответни технически средства, за да стане по този начин. Аз съм привърженик да се дава свобода на отчитането. Тъй като вие ако живеете в етажна собственост, където всички са коректни, достатъчно е един път годишно да се отчитат и да се плащат сметките. И така е в повечето европейски страни. Но ако имате съмнения, че съседите правят някакви манипулации на уредите и лъжат, образно казано, останалите съседи, то е хубаво всеки месец да се отчита. Въпросът е на технически средства и да се плати цената", коментира Семерджиев. Той счита, че при ситуацията в България ежемесечното отчитане е много подходящо.

Ангел Семерджиев бе изслушан два часа в ресорната комисия за контрол на работата на ДКЕВР по темата с таксата за присъединяване към мрежата на възобновяемите енергийни източници. В крайна сметка до решение на проблема не се стигна, но пък депутатите обвиниха Семерджиев, че е дошъл неподготвен на заседанието.