Опозицията сезира Конституционния съд за закона за бюджета на НЗОК
Опозицията сезира Конституционния съд за закона за бюджета на НЗОК / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Опозицията сезира Конституционния съд за закона за бюджета на НЗОК
48365
Опозицията сезира Конституционния съд за закона за бюджета на НЗОК
  • Опозицията сезира Конституционния съд за закона за бюджета на НЗОК

БСП и ДПС сезират Конституционния съд във връзка със закона за бюджета на НЗОК за следващата година, който предвижда 100 млн. лв от здравната каса да преминат в министерство на здравеопазването. Под искането са се подписали 60 народни представител. В мотивите е записано, че трансферът на практика е вид конфискация на част от парите на здравната каса. Конституционно недопустимо е да се отнемат средства на гражданите и да се дават на един орган на изпълнителната власт, смятат още вносителите.

Любен Корнезов от БСП обясни, че мнозинството е приело 100 млн. лв. от бюджета на НЗОК да се прехвърлят в държавния бюджет по сметката на Министерството на здравеопазването. В здравната каса обаче парите са на българските граждани, които се осигуряват здравно, коментира още той и припомни, че здравната вноска е 8 на сто.

„Противоконституционно е тези пари да се вземат от държавата, всъщност да се конфискуват бих казал тези пари на българските граждани, които са определени за тяхното здраве. Това противоречи на редица текстове от българската Конституция, включително и член 52, където се има предвид, че всеки български гражданин има право на достъпна медицинска помощ, включително и чрез осигуровките, които плаща той, респективно работодателите", каза Корнезов. По думите му това противоречи и на целите на правовата и социалната държава.

„Не може да се конфискуват пари от българските граждани", категоричен е той и така аргументира сезирането на Конституционния съд. Той изрази надежда КС бързо да разгледа искането и то да бъде уважено.