Общинари: Енергийният министър всеки ден е с различно мнение за „Топлофикация”
Общинари: Енергийният министър всеки ден е с различно мнение за „Топлофикация” / netinfo

Израз на политическа немощ е решението на правителството да откаже на Столична община да увеличи капитала си в „Топлофикация – София”, това заяви общинският съветник на ГЕРБ Робърт Янакиев. Според него министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров пръв е направил предложение към Столичния общински съвет да увеличи капитала си, но не е очаквал то да бъде прието.

Според Янакиев министър Димитров е полезен единствено за правителството, но не и за страната, като отказа му по повод исканото увеличение на капитала на столичното парно с 55 милиона лева от Столичния общински съвет има една единствена причина:

„Решението се взима, за да е обратно на решението на Бойко Борисов. Само и единствено да е наопаки”, добави Янакиев.

Общинският съветник на ДСБ Димитър Бъчваров също изказа своето недоумение, защо министърът е променил решението си и защо не е провел исканата среща от Столичния общински съвет с него по повод проблемите на „Топлофикация”:

„Г-н Димитров, щом за два дни вашето мнение се обърна, вие трябва да имате много силни аргументи как ще решите въпроса с отоплението на софиянци. Как точно ще реши проблема с ниската събираемост, с финансовата тапа от 200 милиона лева. Как ще реши проблема с това, че „Булгаргаз”, че неговото състояние зависи от „Топлофикация – София”, а и от „Кремиковци”. Щом той бяга от тази среща, това значи, че той няма отговор на тези въпроси, които вече засягат не само София – те са въпроси на националната сигурност”, заяви още Димитър Бъчваров.