НС одобри на първо четене държавата да помага само на бедните при бедствия
НС одобри на първо четене държавата да помага само на бедните при бедствия / снимка: Dariknews.bg, архив
НС одобри на първо четене държавата да помага само на бедните при бедствия
80724
НС одобри на първо четене държавата да помага само на бедните при бедствия
  • НС одобри на първо четене държавата да помага само на бедните при бедствия

Депутатите гласуваха на първо четене промените в Закона за защита при бедствия. Вносител на промените е Министерският съвет. Идеята е при бедствие, държавата да прецени щетите върху собствеността на домакинството, което не може със собствени средства да застрахова имота си. Агенцията за социално подпомагане чрез своите структури ще преценява кои хора трябва да бъдат подпомогнати чрез индивидуална преценка за това, доколко заради социалния и икономическия си статус може да застрахова само имуществото си срещу съответния риск.

В промените на закона е записано, че парите от централния бюджет през бюджета на социалното министерство, ще достигат до хората, които имат нужда от подпомагане при бедствия. Предоставяното от държавата подпомагане ще бъде до размера на данъчната оценка на съответните имоти.

Това даде повод за критики към закона. По време на дебатите Георги Божинов от БСП заяви, че в закона е недомислено записаното изискване, че хората "трябва да вземат предпазни мерки" за имуществото си. „Как точно това да стане, когато четириметрова вълна идва и отнася твоята къща, твоята покъщнина и твоя добитък", попита Божинов.

Депутатът от Реформаторския блок Атанас Атанасов посочи, че е учуден от позицията на Божинов. „Вие, господин Божинов, искате да кажете, че сте категорично против държавата да подпомага тези хора, които по социални причини не разполагат със собствени средства да ликвидират щетите от бедствията? Защото този законопроект регламентира този проблем с ликвидирането на щетите от бедствия и даване на възможност държавата да подпомогне хората, които по социални причини не разполагат със собствени средства да ликвидират щетите. А що се касае до управлението на системата при бедствия и аварии, следващата седмица ще гледаме нов закон за управление на цялата система за сигурност на страната и там има глава по този проблем", обясни Атанасов.

От своя страна Георги Божинов отговори на колегата си: „За новия закон, за който говорите, сигурно ще има глава, но аз говоря, че освен глава трябва да има и мозък. Второ, това, което казвате, че го пише в този законопроект, то е точно така и сега. Новото е, че социалните служби ще оценяват, иначе няма нищо ново. И точно това настоящо състояние не удовлетворява хората - че данъчната оценка на имотите в северозападните краища на България е такава, че не дом и къща, а помещение за животните не може да се направи. И в този закон се говори за ремонт на жилище, а аз ви казвам, че животът поднася случаи, в които въобще няма жилище. Затова казвам, че този закон е повърхностен, не отговаря на онова, което природата създава на хората и не заслужава да бъде подкрепен", каза той.

Заместник-министърът на финансите Кирил Ананиев посочи, че основната идея на промените е да се защитят социално слабите, които нямат възможност да защитят и застраховат имуществото си.