Няма нови случаи на шап
Няма нови случаи на шап / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Компенсират загубите от шап изцяло със средства от ЕС и бюджета
37024
Компенсират загубите от шап изцяло със средства от ЕС и бюджета
  • Компенсират загубите от шап изцяло със средства от ЕС и бюджета

Няма нови случаи на заразени с шап животни, съобщават от Националната ветеринарномедицинска служба. Досега са взети 2800 проби. Засега от болестта са засегнати единствено животни от бургаското село Кости.

Животновъдите, засегнати от разпространението на болестта шап, ще бъдат компенсирани със 100 процента от стойността на убитите животни, като част от средствата ще се осигурят от Европейския съюз, а правителството ще допълни разликата. Това решение е било взето по време на днешното заседание на кабинета, съобщи земеделският министър Мирослав Найденов. Освен стойността на животните, държавата ще компенсира и загубите от нереализираната продукция за периода на карантината в засегнатите селища, допълни министър Найденов.

Тъй като периодът на карантината за село Кости е три месеца, ние ще ги компенсираме за тази продукция, която ще загубят за тези месеци, каза Найденов и даде пример: "Ако една крава струва 1000 лв., но носи на стопанина си по 300 лв. на месец, той ще получи не 1000 лв., а 1900 лв."

Найденов допълни, че министър-председателят Бойко Борисов е разпоредил на министъра на финансите Симеон Дянков да бъдат осигурени средства за компенсациите и те ще започнат да се изплащат, след като бъдат унищожени животните.

В началото на седмицата шап бе установен при 37 животни от село Кости, Бургаска област. В края на миналата година в землището на селото бе отстреляно диво прасе, в проба от което бе констатиран шап. Заради възможността за бързо разпространение на заразата, която не е опасна за хората, над 500 животни в селото се избиват и загробват. Очаква се процесът да приключи до два-три дни.

Населеното място е под карантина, ограничен е достъпът на хора, а движението на животни е абсолютно забранено. Отпадат ограничителните мерки заради шапа в областите Варна, Шумен, Ямбол, Сливен, Хасково и Кърджали, съобщиха от Националната ветеринарномедицинка служба. Постоянният комитет по здравеопазване на животните към ЕК реши под карантина да остане само Бургаска област. Подробности ще бъдат предоставени допълнително, след като бъде издадена заповед на генералния директор на НВМС д-р Йордан Войнов.