Няма интерес от домакинствата да сменят доставчика на ток засега
Няма интерес от домакинствата да сменят доставчика на ток засега / БГНЕС

Засега няма интерес от битовите потребители за смяна на доставчика на ток, макар от 1 април вече да има тази възможност. На свободния пазар на ток има и битови потребители, но техният брой все още е малък, коментира председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов.

Първи битов клиент се откачи от енергото

През април "ЧЕЗ Разпределение България" ЕАД е декларирало регистрирането на 59 битови потребители, а за другите електроразпределителни мрежи не е постъпила информация за регистрирани битови потребители, съобщиха  в отговор на въпрос от Министерството на енергетиката.

Администрирането на процеса по смяна на доставчика за битовите потребители, съгласно Правилата за търговия с електрическа енергия, се извършва от мрежовия оператор, към чиято мрежа е присъединен обектът на крайния клиент. Процесът по смяната на доставчик за битовите потребители се администрира от електроразпределителните дружества, а в Електроенергийния системен оператор постъпва обобщена информация.

Към този месец 13 500 индустриални потребители са сменили доставчика на електрическа енергия. От тях 157 са присъединени към електропреносната мрежа, а останалите са присъединени към мрежи на средно и ниско напрежение, посочиха от Министерството на енергетиката.

Интересът на търговците е насочен към стопанските потребители

В момента битовите потребители все още не са решили да излязат на свободния пазар, защото няма прекалено голяма конкуренция между търговците, няма голямо разнообразие и в предлаганите пакетни услуги, коментира Иванов. Затова, според него, битовите потребители изчакват да видят как ще се развият събитията. Той предположи, че голяма част от битовите потребители ще изчакат ценовото решение на КЕВР, което трябва да влезе в сила от 1 юли, за да видят какви ще са цените за регулирания пазар и да си направят сметка дали им е изгодно да излизат на свободния пазар.

Министър Петкова: Възможно е цените на тока да паднат

Интересът на търговците е насочен да ангажират като свои клиенти стопанските потребители, коментира председателят на КЕВР. По думите му, когато стигнат и до регулирания пазар, търговците ще се стремят първо към небитови потребители, които имат по-голямо потребление, за да могат да оперират с по-голямо количество електрическа енергия.

Смяна на доставчика е безплатна, нужен е сключен договор с друг

В края на март КЕВР прие "Инструкция за реда и условията за смяна на доставчик на електрическа енергия на клиенти, притежаващи обекти, за които се прилагат стандартизирани товарови профили", която е в сила от 1 април и може да се види в интернет страницата на регулатора. Промяната на доставчика е напълно безплатна за потребителите.

В документа се разяснява процедурата за смяна на доставчика на електроенергия и сроковете за изпълнение на всяка стъпка. Регламентират се и различни случаи, в които могат да го направят битови и стопански клиенти. Публикувани са и нужните формуляри, които потребителите трябва да попълнят за смяната.

Преди да подадат типово заявление при стария си доставчик, че се отказват от услугите му, потребителите трябва да имат сключен договор с нов доставчик. Заявлението може да се подава, както писмено - в офисите на електроразпределителното дружество, така и онлайн, чрез попълване на типовата бланка, удостоверено с електронен подпис, като срокът е 1-во до 10-то число на месеца.

От КЕВР коментираха, че се очаква регулирана цена на енергията да има и през следващите няколко години. Не се очаква масов интерес от страна на битовите потребители за излизане на свободния пазар, поради липса на финансова изгода. Наблюдение на либерализацията на електроенергийния пазар в други европейски държави показва, че по-масовото излизане на свободния пазар от битовите потребители е отнело от три до пет години.

Източник: БТА