Новият закон за пътищата на принципа замърсителят плаща
Новият закон за пътищата на принципа замърсителят плаща / netinfo

Новият закон за пътищата ще следва принципа „замърсителят плаща”. Това заяви заместник-министърът на транспорта Красимира Мартинова по време на заседание на парламентарната комисия по транспорт. По думите й превозните средства, които замърсяват околната среда повече, съответно ще плащат по-високи такси.

Нарастващият обем на трафика и европейските екологични изисквания са причина за прокарването на подобна идея замърсителите на въздуха да плащат повече.

Обсъждането на законопроекта за пътищата доведе до спорове между членовете на комисията. Според народния представител Иван Иванов в променения нормативен акт е заложено събиране на две такси едновременно, което не било европейска практика. Предвижда се до 2011 година да се плащат само винетките, но след 2012 година ще има и тол такса за движение по автомагистралите. Става така, че богатите няма да плащат, а бедните ще дават пари и за винетка, за и за тол такса, заяви председателят на комисията Йордан Мирчев.

Според него от промените в закона се оказва, че ако лека кола пътува от Видин за София, ще плати първо винетна такса, а ако след това, ако продължи за Бургас по магистрален път, ще отдели пари и за тол таксата.