Nissan създадоха капак за по-добра защита на двигателя
Nissan създадоха капак за по-добра защита на двигателя / netinfo

Японската компания Nissan (Нисан) е разработила автоматичен капак на двигателя от типа "pop-up", който намaлява щетите при стълкновение с пешеходци. Капакът е част изработен по технологията за безопасност на новото купе Skyline („Скайлайн”), обяви Nissan, цитирана от ДПА.

Капакът се отваря автоматично при удар с пешеходец като създава защитно буферно пространство между него и отделението за двигателя отдолу. Сензор, вграден в бронята, активира устройството, контролиращо отварянето на капака, а то пък задейства механизъм, който го повдига.

Автоматичният капак също така дава по-голяма възможност за баланс между естетичността на аеродиманичния дизайн и осигуряването на безопасност за компонентите на двигателя, чрез създаването на защитно пространство.

Nissan работи върху няколко съвременни технологии за подобрения в сигурността, известни под общото име обезопасяващ щит (Safety Shield). Състоянието на колата се изследва на шест нива - от нормално шофиране до състояние след инцидент, при което се представят оптималните защити за шофьора и пътниците.