Не купувайте яйца и агнешко от улични търговци!
Не купувайте яйца и агнешко от улични търговци! / снимка: НВМС
Не купувайте яйца и агнешко от улични търговци!
27442
Не купувайте яйца и агнешко от улични търговци!
  • Не купувайте яйца и агнешко от улични търговци!

Националната ветеринарномедицинска служба започва масирани проверки за качеството на агнешкото месо и яйцата в търговската мрежа заради предстоящите великденски празници, съобщи директорът й Йордан Войнов. Вече са проверени над 1400 обекта и 2 млн. яйца. Над 30 кг агнешко месо са бракувани заради лошо качество.

Месо, мляко и яйца не бива да се купуват от улични търговци, категоричен е Йордан Войнов. „Рискът от консумацията на хранителни продукти, които се пазаруват директно от тротоара, е равносилно на игра на руска рулетка", каза шефът на НВМС.

Кои са най-важните неща, за които трябва да следим в магазините? Отговорът на Йордан Войнов: „Агнешкото месо трябва да има маркировка, печат. Това е гаранция, че това месо е добито от регламентирана кланица. Не би следвало цветът да е потъмнял, да има някакви замърсявания и мирисът трябва да е на свежо месо".

Яйцата и в магазините, и в домашни условия трябва да се съхраняват при температура между нула и четири градуса. Това важи и за боядисаните яйца, посъветва Войнов и допълни, че те трябва да бъдат колкото се може по-бързо консумирани, защото по думите му, след като те са сварени, след това боядисани, не могат да престоят дълго време така, защото има възможност да развият определени микрооганизми, които съответно ще застрашат здравето на хората.  

Трайността на едно боядисано яйце е седем дни. Въпреки това Войнов препоръча да не се консумира след втория или третия ден от сваряването му.