Настояват за главна дирекция за одит, оценяване и консултиране към МФ
Настояват за главна дирекция за одит, оценяване и консултиране към МФ / netinfo

Създаване на главна дирекция за одит, оценяване и консултиране към МФ е една от промените в модела за държавен финансов контрол, за която настояват участниците в първата национална конференция по вътрешен одит в България. От камарата на одиторите и синдикалната им организация представиха нов модел за функциониране на одитната система.

Сред слабостите на вътрешния одит у нас са липсваща национална одитна служба, липсващ предварителен и постконтрол по финансите в малките и средните общини, както и недостатъчен обем на персонала в Агенцията за държавен финансов контрол.

Според Валери Павлов от Камарата на вътрешните одитори промените в модела трябва да осигурят независимост на вътрешния одитор, а също защита да докладва пред ръководителя на бюджетната организация и Главната дирекция по одит за установено престъпление, като след такава констатация се изисква да се изготви и доклад, разписан от юрист. От националната организация на одиторите се обявиха против сега действащия модел, за който са изхарчени над 8 млн. лв. за обучение, както и против модела „Сигма”, който е въведен у нас от представители на Европейската комисия.

Според заместник-министъра на финансите Александър Кънчев моделът „Сигма” не може да бъде отричан, а неговите представители ще направят преглед на финансовата документация у нас през септември. Кънчев заяви, че до края на юли ще бъдат одобрени промени в Закона за независимия финансов одит, чрез които ще бъде създадена комисия за публичен надзор над регистрираните одитори.