На първо четене: замразиха възрастта и стажа за пенсия
На първо четене: замразиха възрастта и стажа за пенсия / снимка: БГНЕС
На първо четене: замразиха възрастта и стажа за пенсия
68067
На първо четене: замразиха възрастта и стажа за пенсия
  • На първо четене: замразиха възрастта и стажа за пенсия

Народното събрание замрази възрастта и стажа за пенсиониране, след като прие на първо четене на промени в Кодекса за социално осигуряване. Така от 1 януари 2014 година жените ще се пенсионират на 60 години и 8 месеца, а мъжете - на 63 години и 8 месеца. Депутатите гласуваха и връщането на по-ранното пенсиониране на военните.

Необходимият стаж за пенсия е 34 години и 8 месеца за жените и 37 години и 8 месеца за мъжете. Освен това се въвежда възможност за по-лесно предсрочно пенсиониране на хора, на които не им достигат до две години стаж или възраст. Ако хората нямат достатътчно стаж, те ще могат да се пенсионират при навършване на 65 години и 8 месеца, стига да имат поне 15 години стаж.

От ГЕРБ обаче коментираха, че с тези промени ще се задълбочат проблемите в Държавното обществено осигуряване. „Какви ще бъдат разходите на базата на част от предлаганите промени, а именно за ранното пенсиониране за работещите трета категория труд и на второ място за премахването на възрастта, която се изисква за работещите военнослужещи. Няма ги и финансовите разчети. Може и да има сметнати, но те не са заложени в бюджета на държавното обществено осигуряване. И ако управителят на НОИ казва, че това биха били над 85 млн. лева допълнително през следващата година, това означава над 85 млн. допълнително дефицити в ДОО за 2014 година", отправи критика Тотю Младенов.

Аргументите на БСП са, че в България възрастта за пенсиониране е сред най-високите в ЕС. „Не е вярно твърдението, че в закона за бюджета не са предвидени 85 млн. лева, които представляват финансирането по предложените от нас промени. В закона за бюджета на ДОО са предвидени 45 млн. лева, което представлява финансиране на замразяването на стажа и възрастта", обясни депутатът Корнелия Нинова.

Приети бяха и промени, касаещи военните - за висшите чинове в армията ще се изисква само 27 години стаж, от които поне 2/3 в армията, без да има изискване и за минимална възраст. Това не касае редовите войници.