Мъжете грешат повече от жените при инвестициите
Мъжете грешат повече от жените при инвестициите / netinfo

Мъжете инвеститори допускат повече грешки от жените, твърдят психолози. Според проучване, публикувано в популярния мъжки сайт Askmen.com, мъжете са по-склонни към прекалена самоувереност в сделките от жените.

Класическият пример за разликата между мъжете и жените инвеститори е, че жените нямат проблем да спрат първия човек и да го попитат за правилната посока. Ако става въпрос за пътуване, такава самоувереност може да базави мъжете с час-два, но когато става въпрос за инвестиране на борсата, тя може да съсипе мъжете. Според популярното мъжко електронно издание Askmen.com една от най-честите грешки, която мъжете трейдъри правят, е да проверяват през една минута акциите на компаниите. Изследванията показват, че това колко често преглеждате котировките и четете информация за цените на акциите не ви прави по-добър трейдър. Дори обратното. Друга грешка, която допускат мъжете, е, че не се вслушват във финансови съветници. Жените са по-склонни да търсят помощ на финансов съветник и наистина да се вслушват в препоръките му.

От електронното издание обобщават, че в крайна сметка не може да се каже със сигурност кои са по-добри трейдъри – жените или мъжете. Едно есигурно обаче – този, който си мисли, че разбира повече, често се оказва неподготвен, а онзи, който не е абсолютно сигурен в себе си и не се притеснява