Министър Адемов иска догодина  да се обсъди модел за условията за пенсиониране
Министър Адемов иска догодина да се обсъди модел за условията за пенсиониране / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Социалният министър поиска дебат за условията за пенсиониране догодина
68168
Социалният министър поиска дебат за условията за пенсиониране догодина
  • Социалният министър поиска дебат за условията за пенсиониране догодина

Догодина да бъде обсъден моделът за увеличаване на стажа и възрастта за пенсиониране, настоя социалният министър Хасан Адемов след края на дебатите по бюджета на държавното обществено осигуряване за 2014 г.

Според Адемов индексацията на пенсиите от 1 юли по швейцарското правило с три на сто не е удовлетворителна, но това са възможностите на бюджета. Освен това той припомни, че в текстовете, записани от ГЕРБ, се очаква индексация с процента на инфлацията, който в момента е близък до нула.

Министърът смята, че индексацията на пенсиите от 1 юли по швейцарското правило с три на сто не е удовлетворителна, но това са възможностите на бюджета. Освен това той припомни, че в текстовете, записани от ГЕРБ, се очаква индексация с процента на инфлацията, който в момента е близък до нула.

"Тук всяка прилика с многократно повтаряния рефрен "вие ги увеличихте, ние ги плащаме" изобщо не е случайна, а напълно закономерна за всички следващи правителства", каза Адемов.

Той изрази впечатленията си от изказванията на представители от ГЕРБ: "Останах с впечатлението, че вувузелите на тяхната социална агресивност не са в състояние да изтрият собственото усещане за вина. За никого не е тайна, че увеличението на възрастта и осигурителния стаж за пенсия в България натовари едно-единствено поколение - на хората, които са в предпенсионна възраст".

Настоящите управляващи предлагат през следващата година заедно със социалните партньори, заедно с всички политически сили да се направи опит да изготвяне на механизъм, който да бъде базиран на предстоящата възраст за пенсиониране, от една страна и на всички демографски характеристики, за да може в крайна сметка да бъде предложен вариант, с който да облекчат българските граждани, а не да се натоварва едно поколение.

Социалният министър помоли ГЕРБ да не говори за подписаното през 2010 година споразумение между държавата и социалните партньори, защото по думите му тогава управляващите едностранно и без съгласието на социалните партньори са денонсирали текстове от това споразумение.

Цялото изказване на министър Хасан Адемов можете да чуете в radio.dariknews.bg

Бюджетът на ДОО ще бъде гласуван утре на първо четене.