/ БГНЕС
Парламентът при окончателни промени в Закона за енергетиката. С новите изменения производителите на електроенергия с инсталирана мощност между 1МВ и 4МВ от 1 юли 2019 г. имат възможност за излизане на свободния пазар, което ще осигури допълнителни количества електроенергия на борсата и подобряване на конкуренцията.
 
От 1 юли 2019 г. тези производители ще преминат от преференциални цени към пазарна цена и договор за компенсиране с премия. До 31 август 2019 г. те трябва да подпишат договор за компенсиране с премия с Фонд „Сигурност на електроенергийната система“ (ФСЕС), като договорите влизат в сила не по-късно от 1 октомври 2019 г.
 
Държавата ще осигурява допълнително ток на борсата, обяви Теменужка Петкова

Досега енергията от тези малки производители се изкупуваше на 100% от обществения доставчик (Национална електрическа компания) и те на 100% бяха компенсирани от ФСЕС.
 
Промените ще засегнат 12 централи с високоефективно комбинарано производство и 360 централи с възобновяеми енергийни източници. Годишно тези централи общо произвеждат около 1 500 000 МВтч електроенергия.
 
Агенция Фокус