М. Димитров: Правителството няма воля да върне разходите на предишните нива
М. Димитров: Правителството няма воля да върне разходите на предишните нива / снимка: БГНЕС

Банките вече няма да могат да променят едностранно политиката си по лихвения процент. Важното е като се подпишеш за едни условия, тези условия да не могат да бъдат променяни. Когато тези неща са публични, това ще засили конкуренцията между банките, хората ще четат методологии, ще сравняват. Това каза пред bTV лидерът на СДС Мартин Димитров

Винаги има специалисти, които ще сравняват условията. Когато тази информация е публична и е на интернет сайта на банката има по-добра защита на потребителите, допълни още Димитров. Ние засилваме конкуренцията между банките по този начин. Всичко ще е на тезгяха и банките няма да могат да решават начина на определяне на лихвения процент. За мен това са европейски практики, това е правилният път, допълни Димитров. В момента има много банки, които предлагат кредити, хората много трябва да внимават от кои банки вземат кредити и при какви условия, заяви Димитров, цитиран от БГНЕС.

През 2006 година с подписването на договора за газа от Румен Овчаров загубихме над 1 млрд. лева. Заради Овчаров цената на газа поскъпна с пъти, каза Мартин Димитров. В крайна сметка тази ситуацията може да бъде сведена до изключително проста ситуация: изгоден договор за 4 години напред, при което той казва: Не, не искам този договор. В крайна сметка той ни е ощетил всички, заяви Димитров. Трябва да бъдат разделени проектите, руснаците се опитват договорите да са в пакет, но това не е в наша полза, не е в наша полза в пакет да са "Белене”, газът, "Южен поток”, заяви Димитров.

Разходите на държавата преди кризата през 2007 година са 22 млрд. лв., сега са над 27 млрд. лева. В най-тежката криза България харчи рекордно много пари за последните 5 години, посочи Димитров. Подценява се сложността на ситуацията, подценяват се рисковете. Надяваме се с тези мерки за спестявания, които се предлагат, да се обърне позицията на България. България няма причина за поддържането на този висок дефицит. Сегашното правителството няма волята да върне разходите на предишните нива, за да можем да стабилизираме държавата, каза още Мартин Димитров.