КЗП: 1/3 от сайтовете за продажба на самолетни билети в нарушение
КЗП: 1/3 от сайтовете за продажба на самолетни билети в нарушение / netinfo

Две нарушения на авиокомпании, предлагащи билети в интернет, е открила Комисията за защита на потребителите в рамките на първото по рода си общоевропейско разследване на продажбата на самолетни билети в глобалната мрежа. От проверените 54 сайта на превозвачи и туристически агенции, 18 предоставят заблуждаваща информация за цените или условията по пътуванията, каза председателят на комисията Дамян Лазаров.

Разследването, посветено на продажбата на самолетни билети в интернет, е извършено в 15 държави членки на Европейския съюз по едно и също време – в края на септември. Проверката е извършена по едни и същи критерии. В рамките на два дни експертите на Комисията за защита на потребителите са открили по няколко ключови думи 54 сайта, предлагащи самолетни билети. В 18 от тях има съмнения за нарушения, най-честите са рекламиране на привлекателни цени и неясни договори. Три от сайтовете са на авиокомпании, като двете от тях – са транснационални. Мариана Братанова, шеф на Дирекция „Защита на икономическите интереси на потребителите” обясни какви са техните нарушения. Ето какво каза тя:

Конкретно ние сме открили две нарушения, които са на авиокомпании. Едното е, че на български език се поддържа единствено само страницата за резервации. Когато потребителят се опита да достигне до по-богата информация или до някакви договорни условия или страницата изобщо блокира, или тя излиза на чужда за него език. В другия сайт е предоставена двусмислена информация по отношение на лица под 14 години. Предприемаме действия за уведомяване на националния кантролен орган, тъй като и двете авиокомпании не са регистрирани по нашето законодателство и са озвън територията на страната.