Кънев: Защитихме достойно интереса си за „Южен поток”
Кънев: Защитихме достойно интереса си за „Южен поток” / netinfo

България е защитила достойно своя интерес със споразумението за газопровода „Южен поток” и с договарянето на участие 50 на 50 с руската страна. Това заяви зам.председателят на икономическата комисия в Народното събрание Петър Кънев, който оглавява парламентарната група за приятелство с Русия. Според ДСБ обаче са предали България, тъй като не се отстоявало мажоритарното участие в проекта.

Според Петър Кънев ползите от споразумението за „Южен поток” са добри, защото най-сетне България решава невероятно тежък енергиен проблем за страната ни, свързан с доставките на газ. Определено считам, че България успя достойно да защити своя национален интерес с твърдата си позиция за участие 50 на 50 в проекта с руската страна и с настояването експлоатацията на тръбата да се осъществява изцяло от българско дружество, изтъкна Петър Кънев.

Заместник-председателят на икономическата комисия уточни, че през цялото време Русия е била против равноправното участие в проекта „Южен поток” до снощи. Заслугата за отстъплението на руската страна около 21.30 ч снощи е била на целия български преговорен екип и на твърдата ни позиция, каза Кънев.

„Южен поток” не обезсмисля „Набуко”, България участва и в този европейски проект за газопровод, не съм видял опасения и знаци от Европейския съюз, коментира Кънев.

Чрез днешното решение за „Южен поток” България дава реална възможност на Русия да измести и да направи икономически нецелесъобразен проекта „Набуко”, ако успеят изправарващо да постоят газопровода Южен поток преди „Набуко”, смята Иван Иванов от ДСБ. България трябваше да има задължително мажоритарен дял от газопровода, защото е ключова за този проект минаването на тръбата през наша територия, е позицията на ДСБ. Според депутатите на Иван Костов страната ни е поставена в напълно васално положение от руските енергийни доставки. Русия направи пробив в най-слабото звено на Европейския съюз – България, категоричен бе Иван Иванов.