Кунева: Директивата за пакетните туристически услуги има нужда от ревизия
Кунева: Директивата за пакетните туристически услуги има нужда от ревизия / снимка: Sofia Photo Agency

Има нужда от ревизия на директивата на Европейската комисия за пакетни туристически услуги, заяви еврокомисарят по защита на потребителите Меглена Кунева пред участниците в годишната среща на Европейския комитет на Асоциациите на туристическите агенции в София.

Кунева поясни, че ще се прецизира обхватът на действие на директивата, но на практика няма да се пише ново законодателство, а ще бъдат обединени четири съществуващи документа. Целта е да се изяснят отговорностите на туроператорите и туристическите агенти.

Един от проблемите е фактът, че в доста европейски страни, компаниите нямат право да променят цените за почивки, които вече са обявили в брошурите си, които се отпечатват повече от година по-рано. В същото време уеб базираните оферти могат да се променят във всеки един момент.

Еврокомисарят поясни, че това означава да има напълно хармонизирано законодателство по въпроса в целия ЕС, което е удачно, ако е добре преценено и целенасочено.

Според участници в срещата има нужда от специално законодателство, което да определя задълженията на авиокомпаниите в случай на фалит. През последните години около 50 превозвача са фалирали и 50 000 пасажери са загубили билетите си. Този проблем е особено важно да се реши сега, когато непрекъснато поскъпват цените на горивата, посочиха турагенти.