Консумацията на по-малко месо ще повлияе на глобалното затопляне
Консумацията на по-малко месо ще повлияе на глобалното затопляне / снимка: Sofia Photo Agency

Намаляването наполовина на ежедневната консумация на месо в развитите страни до 2050 г. ще помогне за намаляване на глобалното затопляне, сочи проучване, публикувано в авторитетното британско медицинско списание "Лансет", цитирано от агенция Франс прес.

Според учените консумацията на червено месо от тревопасни, които отделят метан – газ с доказан силен ефект за глобалното затопляне, трябва да се намали до 50 гр. на ден.

Сега средната консумация на месо дневно е 100 гр. на човек, като обаче разликите в потреблението в развитите и бедните държави е значително: 200-250 гр. дневно – за богатите държави и 20-25г. – за бедните. Според други автори 22 на сто от количеството парникови газове се формират от селското стопанство.