Комисия на ЕК прие доклад по Директивата за вътрешния пазар на газ
Комисия на ЕК прие доклад по Директивата за вътрешния пазар на газ / netinfo
Комисията по индустрия, изследвания и енергетика на Европейския парламент (ЕП) прие доклада "Ла Руса" относно "Директивата за вътрешния пазар на газ" с 31 гласа "за" 16 "против" и 2 "въздържал се", съобщи пресцентърът на българските социалисти в ЕП.

Докладът допуска освен пълно разделяне на собствеността на предприятията за производство от предприятията за пренос на газ, също така и т.нар. "трети път", при който двата типа предприятия са само юридически разделени.

При избор на "третия път" обаче към операторите на газопреносни мрежи се поставят строги изисквания за осъществяване на тяхната дейност и се предвижда засилен контрол от страна на националните регулатори и на представители на обществеността.

Предложението на депутатите Ханес Свобода (Партия на Европейските социалисти, ПЕС), Ангелика Нийблер (Европейска народна партия-европейски демократи, ЕНП-ЕД) , Атанас Папаризов (ПЕС), Ани Подимата (ПЕС), Хърбърт Ройл (ЕНП-ЕД), Пол Рюбиг (ЕНП-ЕД) и Милослав Рансдорф (Конфедеративна група на Европейската обединена левица ) да бъдат премахнати ненужните ограничения по отношение на операторите на газопреносни мрежи, за които ще се прилага "третият път", не беше прието от членовете на Комисията.

Евродепутати от 8-те страни, които подкрепят включването на "третия път" в Директивата за вътрешния пазар на газ ще внесат предложение в пленарно заседание на ЕП тази възможност да се възприеме в Директивата за вътрешния пазар на електроенергия. /БТА/