/ iStock/Getty Images
Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) преди дни прати писмо до Министерството на труда и социалната политика, с което предлага на правителството и Народното събрание да се ратифицира конвенция 190 на Международната организация на труда, която третира ненасилието и тормоза на работното място, съобщи БТА.

Решението за това е взето на последното заседание на КС на КНСБ, е обявил вицепрезидентът на конфедерацията Чавдар Христов по време на дискусия "Равното участие на жените във всички сфери на живота -принос за цялото общество", съобщиха от пресцентъра на КНСБ.

Форумът е организиран от КНСБ, Синдиката на българските учители (СБУ) и Съюза на транспортните синдикати в България (СТСБ), чийто председател Екатерина Йорданова е сред участниците в комисията на МОТ, изготвила Конвенция 190. Участвали са и председателят на СБУ Янка Такева, зам.-кметът на София Дончо Барбалов, Татяна Кметова - Център за изследвания и политики за жените и други.

Работи ли българинът извънредно без заплащане?

Конвенция 190 на МОТ е изцяло ново международно трудово право. То може да обогати националното законодателство, така че работното място да бъде освободено от насилие и тормоз. Един от факторите за тези проблеми е и разделението на половете, е казал още Чавдар Христов и е обяснил, че в момента екип на КНСБ работи да дешифрира посланията , за да се реализират тезите на конвенцията в нашето законодателство.

"Ще се ангажираме да доведем докрай ратифицирането на Конвенцията", е казала Екатерина Йорданова, цитирана в съобщението. Според нея следващата година може да бъде посочена като срок за това, тъй като тогава се навършват 100 г. от участието на България в МОТ.

Янка Такева, която е и председател на женския форум "Парламент 21" век е посочила, че са необходими повече законодателни инициативи по проблемите с равенството между половете и домашното насилие. Тя е цитирала изследване, според което всяка четвърта българка се страхува да се прибере вкъщи. По думите й жените в парламента са също малко - само 24,2 на сто или 58 от 240 народни представители. Само четири от големите областни градове се ръководят от жени, а в общинските съвети жените са средно 30 на сто. Тя е дала за пример КНСБ, в която жените са 51,49%, а сред председателите на регионалните съвети дори са 65,4%.

Синдикати с подписка за увеличение на заплащането за нощен труд

По думите на Такева жените са тези, които работят, а мъжете управляват и във феминизираните отрасли има насилие, дискриминация, неуважение на труда, лош имидж и авторитет на жените и то в сектори, които обществото трябва да носи на ръце. 25% от жените глави на семейство са по-бедни от мъжете глави на семейство и то при положение, че първите са с по-висок образователен ценз и много компетенции, е посочила още Такева и е призовала дамите сами да извоюват политики, които са в интерес не на жената, а на обществото като цяло.

Спрямо Великото народно събрание жените в парламента са се увеличили 3 пъти. Процесът е бавен, но броят расте, е посочила Татяна Кметова и е дала за пример, че расте и броят на дамите, които ръководят министерства. По правило на мъжете обаче се падали по-леки ресори. Дончо Барбалов е дал пример с разпределението между половете и в Столичната община. От 59 търговски дружества към нея, 21 се управляват от дами, а в управата на 56 от тях има жени.
БТА