/ iStock/Getty Images
Според синдикатите злоупотребата със сумарното изчисляване на работното време се превръща в масова практика, при която се удължава работното време на българина, без да му се заплаща. Това каза вицепрезидентът на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) Пламен Нанков.

Ръст от над 12% на разрешенията за работа на непълнолетни

По думите му, масовата злоупотреба става при изготвянето на два работни графика - действителен и официален. "На шестия месец действителният график изчезва и се показва официалният, според който на работника не му се полага никакво обезщетение за извънреден труд", обясни синдикалистът.

Стопанската камара ще насърчава по-дългия трудов живот

Той каза също, че над 50 на сто от констатациите на Инспекцията по труда са свързани именно с посоченото ощетяване. Затова от двата синдиката - КНСБ и Конфедерацията на труда "Подкрепа", са инициирали подписка, която ще събират до Нова година и ще предоставят на законодателите.

/ iStock/Getty Images

Чрез нея се настоява за промяна на настоящия режим на изчисляване на сумираното работно време, както и определяне на производствата и икономическите дейности, в които сумарното изчисляване е приложимо. "Ние твърдим, че има много икономически дейности, в които няма нужда от това", каза още Нанков.

Социалният министър: 97 хил. пенсионери работят, за бизнеса са ценен ресурс

Той изброи още няколко конкретни синдикални искания, сред които обвързването на извънредния и нощен труд с минималната работна заплата, увеличение на заплащането на извънредния труд на 75% в почивни дни, както и работата в празнични дни да бъде 100% като обезщетителен режим.

България и Грузия улесниха размяната на сезонни работници

При стартирането на подписката в Кърджали местният синдикален лидер Иванка Караколева каза, че почти всички фирми в областта са на сумарно изчисляване на работното време и казусът в региона е сериозен проблем.
БТА