Изтича срокът за проекти за преструктуриране на лозята
Изтича срокът за проекти за преструктуриране на лозята / netinfo

Днес изтича срокът за приемане на проекти по мярката „Преструктуриране и конверсия на винени лозя”. Кандидатстването по Общата селскостопанска политика за кампания 2007-2008 започна на 6 февруари. Документи се приемат на централно ниво, за да се обработят максимално бързо.

Около 450 милиона евро средно се разпределят всяка година между държавите от Европейския съюз по мярката "Преструктуриране и конверсия на винени лозя".

Договорената за България сума за кампанията 2007-2008 е малко повече от 18 милиона евро за 2400 хектара. Общо 166 милиона евро са предвидените средства, заложени в сектора до 2015 година. Целта на преструктурирането на лозята е да се повиши конкурентноспособността чрез замяната на по-ниско качествените сортове лозя с по-добри.

Друга задача е въвеждането на нови, по-съвременни техники на управление на лозята. Според обсъжданото от Европейската комисия реформа в бранша българските гроздопроизводители трябва тази година да декларират, че земите им са плододаващи, ако искат да се възползват от финансирането за изкореняването им.

Реформата в сектора включва и различни задължения към производителите за етикета на бутилките. Официалният текст на регламентите ще бъде гласуван през април.