Изтича срокът за допълнителен отчет на топломерите за изравнителните сметки
Изтича срокът за допълнителен отчет на топломерите за изравнителните сметки / netinfo

Все още абонатите на топлофикациите, неосигурили достъп до уредите за дялово разпределение на топлоенергия, могат да поискат, срещу заплащане допълнителен отчет и преработване на изравнителната сметка, съобщават от Асоциацията на фирмите за дялово разпределение.

Индивидуални отчети и преработване на сметките могат да бъдат извършвани в тримесечен срок от получаването на изравнителните сметки от фирмата за дялово разпределение. Крайният срок е различен за сградите и зависи от датата, на която абонатите са получили сметките си, но за повечето абонати това е краят на септември и първите дни на октомври.

След изтичането на този срок фирмите за топлинно счетоводство не могат да извършват корекции и изравнителните сметки се считат за окончателни. На неотчетените отоплителни тела фирмите са задължени да начисляват т.нар. максимална мощност.

„Тази година се забелязва намаляване на хората, които не осигуряват достъп до уредите за дялово разпределение. Много от абонатите се свързаха с нас още преди края на отчетната кампания, за да заявят индивидуален отчет, което предотврати и получаването на сметка с начислена максимална мощност”, каза председателят на Асоциацията на дружествата за топлинно счетоводство инж. Тодор Кузманов.

По думите му, не са били малко и тези, които са поискали индивидуален отчет и преработване на сметката след нейното получаване, но в този случай услугата е платена.