Изработват стратегия за работа с българите в чужбина
Изработват стратегия за работа с българите в чужбина / снимка: Sofia Photo Agency, Надя Коцева

До края на месеца ще бъде изработена стратегия за работа с българите в чужбина, каза вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин на среща с Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България.

Целта на стратегията е да се даде информация на българите извън страната за състоянието на трудовия пазар и за свободните работни места у нас, каза Калфин. Ще се опитаме да променим режима за привличане у нас на чужди граждани от български

произход. В момента процедурата за издаване на български паспорт на тези граждани е доста тромава, но тя не трябва да става прекалено лесна, отбеляза външният министър. В четири страни, в които има нова българска диаспора, работят аташета по труда, които предоставят информация за възможностите за работа в България, каза Калфин, цитиран от БТА.

Той добави, че скоро страната ни ще се изправи пред въпроса за внасяне на квалифицирана работна ръка от чужбина. Трябва да решим от кои страни искаме да внасяме работници. До момента най-голямо желание да работят в България имат турските работници, каза Калфин. Той отбеляза, че сегашната процедура за наемане на чужд работник у нас трае три месеца. У нас в момента има 55 хиляди постоянно пребиващи чужденци, от които 15 хиляди имат трудови договори, добави Калфин. Той посъветва представителите на бизнеса да бъдат по-агресивни в инвестициите си извън страната.