Изостават с проектите по ОП „Регионално развитие” в Бургаско
Изостават с проектите по ОП „Регионално развитие” в Бургаско / netinfo

Бургаска област изостава с проектите по оперативната програма ”Регионално развитие” на ЕС, съобщи днес заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Искра Михайлова по време на среща с кметове от региона за представяне на възможностите за програмата.

До момента само три общини от региона са подали пълния комплект документи за кандидатстване. Карнобат и Созопол са представили проекти по програмата за подкрепа на общинската инфраструктура, а община Руен е кандидатствала с проект за подпомагане на образователната инфраструктура.

Шест от общините в областта са бенефициенти по първия приоритет на оперативната програма, каза още Искра Михайлова. След два месеца ще се открият възможностите за кандидатстване с проекти в областта на пътната инфрастурктура, подкрепа в социалната сфера, за образователната инфрастуктура , мерки за овладяване на свлачищата, за туризъм и природни атракции. Общата рамка на програма на ЕС е в размер на 1,601 млрд. евро, като за страната парите които е възможно да бъдат усвоени от общините са 818 млн. лева.

До момента в национален мащаб са подадени 24 проекта , като 14 от тях са вече в комисиите за оценка –каза още зам.-министър Михайлова и допълни, че половината от бюджета вече е договорен.

Тя призова местните органи на властта за по-голяма активност при писането на проектите, защото след изчерпване на финансирането на програмата се стига до пренасочване на средства, което отнема време.