Искат въвеждане на допълнително задължително здравно осигуряване
Искат въвеждане на допълнително задължително здравно осигуряване / netinfo

Да се въведе допълнително задължително здравно осигуряване, поискаха от Асоциацията на лицензираните дружества за доброволно здравно осигуряване. Според тях цялостна демонополизация на касата не може да се случи на този етап.

Според асоциацията, Националната здравна каса трябва да продължи да бъде гарант на здравното осигуряване, като поеме основния пакет от здравноосигурителни услуги. Те предлагат финансирането на дейността по задължително здравно осигуряване да се извършва чрез втора задължителна здравна вноска, обясни Мими Виткова, председател на асоциацията.

„На допълнителното задължително здравно осигуряване гледаме като стъпка към пълната демонополизация във времето. Да има финансиране на повече дейности, да бъде детерминирано ясно какво е изключено от основния пакет, защото днес в рубриката скъпоструващи консумативи, изключени от определени клинични пътеки, ние доплащаме на нашите осигурени бинтове, марли и сиропи за кашлица. Това мога да удостоверя с фактури и с рецепти, написани от съответните лечебни заведения” каза Виткова и допълни: „Без яснота какво включва основният пакет и какво излиза от него ние плащаме и обличане на трупове. Това също е визирано в ценоразписите на лечебните заведения, защото те като търговски дружества, нямат лимит от измисляне на дейности, които трябва да бъдат финансирани от гражданите или от нас.”