Искат отмяна на преходните периоди, ограничаващи миграцията ни в ЕС
Искат отмяна на преходните периоди, ограничаващи миграцията ни в ЕС / снимка: Sofia Photo Agency, Надя Коцева

Българското правителство настоява за отмяна на преходните периоди, ограничаващи свободната миграция на българите в държави-членки на Европейския съюз, съобщи министърът на труда Емилия Масларова. Министър Масларова представи резултатите от първата информационна трудова борса за българи в чужбина, която се проведе на 15 ноември в испанската столица Мадрид.

Според министър Масларова общата миграционна стратегия на Европейския съюз не би трябвало да позволява двойни стандарти и дискриминация спрямо членки като България и Румъния.

„Ще настояваме пред всички страни членки, които все още не са обявили позицията си, да обявят позицията си, която да бъде в полза на премахване на преходния режим”, каза министър Масларова.

По думите на социалния министър испанските управници нямат нагласа да премахнат преходния период заради икономическата криза. Над 11 процента е нивото на безработица в Испания, като българите са на 10-то място сред безработните емигранти там. Сънародниците ни вече не са толкова категорични, че няма да се върнат, обобщи министър Маслрова.

„Обратното връщане към родината, вземането на това решение е също толкова сложно, колкото и когато се тръгне към чужбина, така че то трябва да бъде преосмислено и да мине определен период от време и за това”, обясни социалният министър.