Ирак ще изплати на България 360 млн. долара от дълга в брой
Ирак ще изплати на България 360 млн. долара от дълга в брой / cнимка: Sofia Photo Agency
360 милиона долара в брой ще получи България от Ирак. С това дълговите взаимоотношения на двете страни се считат за уредени, съобщи министърът на финансите Пламен Орешарски. България е първата страна, която постига толкова благоприятно споразумение от страните- кредиторки в Парижкия клуб, а преговорите са били водени в условията на пълна конфиденциалност през последните две години.


Кешовото плащане от 360 милиона долара представлява 30 процента от главницата на дълга, който Ирак има към България. Парите ще бъдат изплатени до средата на следващата година, уточни министър Пламен Орешарски. Общият размер на задължението, натрупано към страната ни, е 1 млрд. 860 млн. долара и е резултат от доставки на фирма Кинтекс през 80-те години.

Съществували са редица варианти за погасяването му.
Съгласно план на Парижкия клуб на страните кредиторки е начертана схема за опрощаване на 80 % от дълга, като останалите 20 % биват изплатени под формата на 23- годишни облигации. Редица страни са последвали параметрите му, а някои като САЩ, Малта, Кипър и Словакия са опростили напълно вземанията си от Ирак. Пред България е стояла и възможността за продажба на дълга.

Преговорите по уреждането му са резултат на самостоятелни усилия на финансовото ни министерство, допълни още Орешарски. Той подчерта, че вече е налице нова ситуация за бизнеса, който може да се възползва от липсата на дългови взаимоотношения с Ирак.