Интерконекторът България-Гърция ще бъде завършен в средата на 2018 г.
Интерконекторът България-Гърция ще бъде завършен в средата на 2018 г. / снимки: БГНЕС
Интерконекторът България-Гърция ще бъде завършен в средата на 2018 г.
83135
Интерконекторът България-Гърция ще бъде завършен в средата на 2018 г.
  • Интерконекторът България-Гърция ще бъде завършен в средата на 2018 г.

Интерконекторът с Гърция ще ни опази от нова газова криза като тази през 2008 г. Това стана ясно от думите на министър-председателя Бойко Борисов.

След подписването на инвестиционното споразумение за изграждане на газова връзка с южната ни съседка премиерът коментира, че така ще можем да си отдъхнем, че ако се спре кранчето за Украйна, няма да се стигне до същата ситуация, в каквато самият Борисов обясни, че изпаднал когато бил кмет.

Вицепремиерът Томислав Дончев обяви, че ще се формира работна група с експерти от България и ЕК със задача да се изчистят всички детайли свързани с изграждането на газов разпределителен център у нас. Работното му име е „Балкан”, а срокът за изчистване на въпросите за финансирането, правната рамка и трасетата, е до пролетта на следващата година.

С подписването на окончателното инвестиционно решение за изграждане на междусистемна газова връзка Гърция - България се дава реалния старт на проекта, обяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

"Проектът е изключително важен, защото той ще даде възможност за реална диверсификация на източниците за доставка на природен  газ", посочи Петкова.

Министър-председателят Бойко Борисов също коментира интерконектора с Гърция. "Днес не подписваме меморандум, не подписваме надежди или пожелания. Ние имаме вече крайния срок - 2018 г., да трансферираме газа. тези 3 млрд. са ни необходими, за да си отдъхнем, че има дивесификация", каза премиерът.

"Да си отдъхнем, че ако някой се ядоса и спре кранчето за Украйна, ние няма да изпаднем в състоянието, в което като кмет на София изпаднах, да гледам как градът ми изстива. Ако не беше тогава мазутът в някои от старите котли, не знам как щяхме да изкараме зимата", припомни Борисов.

Интерконекторът БългарияГърция ще бъде завършен в средата на 2018 г
netinfo


Вицепремиерът Томислав Дончев обяви, че днес е постигнато споразумение с ЕК да се формира обща работна група по друг енергиен проект.

"Да започнем работа по изчистване на всички детайли, свързани с изграждането на газов разпределителен център в България. Дори се позволихме да му сложим работно наименование, той ще се казва "Балкан". Сложихме си много напрегната времева рамка. всички въпроси, свързани с правната рамка, с финансирането, с трасетата на инфраструктурата, трябва да бъдат изчистени до пролетта на следващата година", съобщи Дончев.

Премиерът също коментира газовия хъб "Балкан". "Благодарение на нашите партньори имаме шанс действително да имаме добър газов разпределителен център "Балкан", каза премиерът.

Вицепремиерът Дончев коментира още, че особено внимание ще се отдели на пълното съответствие на тази инвестиция с европейското законодателство, защото това е била спънката пред реализацията на "Южен поток".