Инспекция по труда затяга мерките в минния бранш
Инспекция по труда затяга мерките в минния бранш / снимка: БГНЕС
Тенденция за увеличаване на работното време и интензивността на труда се наблюдава в страната през последните пет години. Много от производствата се извършват със стари машини, а в голяма част от предприятията информираността за безопасност на труда е символична. Това каза социалният министър Емилия Масларова на форум, посветен на 100-годишнината от създаването на инспекцията по труда.

4587 машини и съоръжения за били спрени от работа за последните пет години, 349 работници са били отстранени от трудовите инспектори. Контролните органи са написали актове за 8 милиона лева и са констатирали 385000 нарушения в 65000 проверки. В резултат на тези мерки трудовите злополуки у нас са намалели с 37%, каза министърът на труда и социалната политика, като изтъкна, че следващата цел е намаляване на смъртните случаи от трудови инциденти с 25%.

В същото време екипът на министерството и Главна инспекция по труда подготвя промени в нормативната уредба, касаеща миннодобивния бранш. Желанието е да бъде постигнат европейски регламент, гарантиращ снижаване на трудовия травматизъм в този отрасъл. Това допълни Гълъб Донев, който е новият изпълнителен директор на Гавна инспекция по труда. Той ще замени на поста Тотю Младенов, който спечели кметските избори във Враца.