И синдикалните лидери извадиха на светло имоти и спестявания
И синдикалните лидери извадиха на светло имоти и спестявания / снимка: Sofia Photo Agency, архив
И синдикалните лидери извадиха на светло имоти и спестявания
63319
И синдикалните лидери извадиха на светло имоти и спестявания
  • И синдикалните лидери извадиха на светло имоти и спестявания

За първи път се обявява имущественото състояние на лидерите на синдикални и работодателски организации. След промените в закона те трябва да подават имуществени декларации пред Сметната палата и именно заради промените работодателите напуснаха съвета за тристранно сътрудничество.

Например сериозна разлика има в имущественото състояние на лидерите на КНСБ и „Подкрепа”. Само в една от сметките на Пламен Димитров има повече средства, отколкото във всички сметки на Констатнин Тренчев. Димитров притежава депозит от 35 000 лева, докато във всички депозитни сметки на Тренчев има около 17 000 лева.

Освен депозитна сметка, декларирана от лидера на КНСБ Пламен Димитров, той притежава и две разплащателни сметки, в които са декларирани над 12 000 лева и над 14 000 евро. Съпругата му Мария също притежава две депозитни сметки - левова и еврова, като в по-голямата има над 66 000 евро.

По-малко е имущественото състояние на лидера на КТ „Подкрепа” Константин Тренчев, който има депозити за около 17 000 лева.

Сред останалите синдикалисти впечатление правят имуществените декларации на Иван Кокалов и Николай Ненков от КНСБ, които декларират депозити на обща стойност над 100 000 лева. Над 60 000 лева има и в сметките на Екатерина Йорданова от КНСБ.

Повечето от синдикалистите имат и кредитни задължения.

От работодателите засега липсват декларациите на Божидар Данев, Васил Велев и Цветан Симеонов, които са представители на работодателски организации от тристранния съвет. От Сметната палата обаче уточняват, че в момента са публикувани пристигналите към момента декларации.

Без изненада най-много средства от досега получените декларации има шефът на КРИБ Огнян Донев, чиито активи са в милиони. Само вземанията му са над 14 млн. лева, а делът му от Медийна група „България холдинг” е на стойност над 11 млн. лева. Донев има акции от множество компании, както и задължение за над един млн. лева.

Сашо Дончев от Българската стопанска камара също е декларирал имуществото си, което е значително по-малко от притежаваното от Донев. Дончев също притежава множество акции в различни компании, но в графата за депозити и влогове не са декларирани суми. Като „налични средства” са определени 92 000 лева.

Забогатява ли се от синдикална дейност - очаквайте отговор в „Денят” на Дарик