ГЕРБ може да подкрепи предложения за поправки в закона за енергетиката на БСП
ГЕРБ може да подкрепи предложения за поправки в закона за енергетиката на БСП / снимка: Guliver/Getty Images

ГЕРБ може да подкрепи промените в закона за енергетика, които БСП ще внесе между първо и второ четен, обяви в кулоарите на парламента председателят на комисията по енергетика Делян Добрев. Ще ги обмислим, те са далеч по-разумни от тези, които левицата имаше в 42-то Народно събрание, и съвместно с членовете на комисията по енергетика и предложенията на ГЕРБ ще има текстове, които да регулират по-добре работата на ЕРП-та и да свият дефицита в НЕК, който е в рамките на 600-800 млн.лв. на годишна база, обеща той.

Според него, в най-лошия случай, законовите поправки би трябвало да станат факт.

Сред анонсираните по-рано от левицата идеи са при увеличаване на потребената енергия с 50 процента, сравнено с предишен период, ЕРП-тата да са задължени да информират
предварително потребителите. Предвижда се и да не бъде спиран токът, ако просрочието за плащане не надхвърля един месец и сметката не е по-голяма от 25 процента от минималната работна заплата, като има задължителна забрана това да става в събота, неделя, празнични и предпразнични дни.

На свой ред Добрев припомни, че се обмисля санкцията за нарушаване на правилата на ДКЕВР да бъде завишена десет пъти и от 10 хиляди да скочи на 20 хиляди лева.

Във връзка с изнесените данни за масова практика Енерго-ПРО да не изпраща предварително уведомление за дължимата сума на хартия, Дилян Добрев уточни, че това е допустимо, само, ако абонатът изрично е декларирал желание да получава електронна фактура за сметката си за ток. Той препоръча, ако има колебание, компетентният орган - ДКЕВР, да направи проверка. Според него обаче казусът получена ли е или не сметката на хартия е нямало да съществува, ако електромерите са били с дистанционно отчитане. Тогава всеки един абонат може в реално време да следи своята консумация - във всеки един ден и час, вкл. да наблюдава и как се намалява, променя консумацията на ток с включването на допълнителни уреди, обясни председателят на парламентарната енергийна комисия.

Източник: БТА