Георги Харизанов не се притеснява от проверката на свидетелството му за съдимост
Георги Харизанов не се притеснява от проверката на свидетелството му за съдимост / БГНЕС

Отстраненият шеф на „Напоителни системи" Георги Харизанов не се притеснява от проверката на свидетелството му за съдимост, която поиска министърът на земеделието Мирослав Найденов. Това заяви самият той пред bTV и показа свидетелство за съдимост от октомври миналата година, в което се казва, че не е осъждан.

Вчера прокуратурата разкри, че Харизанов има влязла в сила присъда за изнудване от април 2005 година за две години условно с три години изпитателен срок и 1000 лв. глоба. Тогава министърът на земеделието Мирослав Найденов съобщи, че ще поиска проверка за свидетелството за съдимост на Харизанов.

Нито един факт до момента не говори, че не съм си вършил добре работата, а всичко е свързано с личния ми живот и моята биография, допълни той.

По повод присъдата за изнудване от 2005 година Харизанов разказа следното: „19-годишен управлявам служебен автомобил, спирам на светофар, след което ме блъска друг автомобил и ме праща 60 метра напред в канавка. В състояние на силен афект от моя страна и на притеснение от страна на другия водач, който няма „Гражданска отговорност", правим детската глупост - документ, по силата на който той след един месец ще ми заплати щетите, които определихме на около 400 долара. В един момент се оказа така, че първо аз си платих ремонта на колата, второ, впоследствие се оказах и с присъда", разказа Харизанов.

Той допълни, че присъдата е за изнудване, защото човекът с когото е подписал „споразумение", е сезирал компетентните органи, а той не е имал средства за солидна защита.

„Това, че някой на младини е допуснал грешка, не означава, че трябва да му се отнеме шансът да се доказва с работа", коментира Георги Харизанов.

Георги Харизанов бе отстранен от ръководството на Напоителни системи след серия от скандали. Миналата седмица стана ясно, че той няма диплома за висше образование. Вчера Харизанов каза, че е с възстановени студентски права и ще продължи обучението си, което е прекъснал. В началото на тази седмица пък се разбра, че срещу него прокуратурата е повдигнала две обвинения. Едното е за кражба на 50 000 долара от офис, в който е работил през 2001 година, а второто за заплаха за убийство. От прокуратурата обясниха, че Харизанов е привлечен като обвиняем, след като е станало ясно, че пръстови отпечатъци, снети от местопрестъплението, му принадлежат. Той пък заяви, че не се притеснява, тъй като преди години в качеството си на свидетел е минал тест на полиграф по казуса. По другото дело за заплаха за убийство той каза, че не иска да коментира, защото то по думите му е „комично".