Министърът на земеделието проф. Христо Бозуков
Министърът на земеделието проф. Христо Бозуков / БГНЕС, архив
Някои от основните фирми изкупвачи на тютюн напускат българския пазар, задълбочава се тенденцията към спад в тютюнопроизводството. Това каза земеделският министър проф. д-р Христо Бозуков в Кърджали, където участва в работна среща, организирана от местната структура на КРИБ, на тема "Основни земеделски политики на България и Европейския съюз. Перспективи  пред тютюнопроизводството".

По-слаба реколта от тютюн тази година

Като фирми, които напускат българския пазар, министър Бозуков посочи две, а другите фирми по думите му намалявали изкупуваните количества тютюн.  Ако коренно не се променят нещата, ще сме свидетели на залеза на тютюнопроизводството в България, каза проф. Бозуков.

Според него е необходима адекватна политика в сектора и за пример посочи съседна Гърция. От думите му стана ясно, че на този етап усилията на Министерството се насочват към китайския пазар, където вече търгуват с ориенталски тютюн съседките ни Гърция, Турция и Македония. „Само България липсва, не знам по какви причини и сега правим усилия да сключим и ние такива споразумения”, посочи земеделският министър.

Производители на тютюн запалиха част от продукцията си (СНИМКИ/ВИДЕО)

Той потвърди, че утре ще се проведе Консултативен съвет по тютюна, по искане на една част от земеделските производители. В дневния ред са заложени приемане на правилата, по които ще се води дейността на Консултативния съвет, и вземане на решение за начина на разпределение на средствата за преходния период.