По-слаба реколта от тютюн тази година
По-слаба реколта от тютюн тази година / DarikNews.bg, архив

Националната асоциация на тютюнопроизводителите в България подготвя в рамките на проявите за Световния ден на тютюнопроизводителите 28 октомври, информационни семинари в общините Кубрат, Дулово, Каолиново и Кирково, във връзка с новата изкупна кампания. На тези семинари производители и търговци ще обменят инфомация за условията, при които ще се изкупува новата продукция.

В проявите ще участват и представители на Министерството на земеделието. Според атмосферните условия, които влияят за подготовката на суровината, се очаква кампанията да започне през първата десетдневка на ноември.

Тютюнопроизводители се оплакаха, че има забавени плащания за продукция от 2015 година. По думите на председателя на асоциацията Цветан Филев това са средства, които търговците дължат за количества тютюн от реколтата от 2015 година, които бяха застрашени въобще от изкупуване, поради липса на договори или недоразумения в отношенията между производители и търговци. Средствата ще бъдат изплатени до края на тази седмица, каза Филев. Според него при средна цена от 4 лева за килограм тютюн производителите са получили около 90 млн.лева за продукцията си. По изчисления на асоциацията неизплатените суми възлизат на не повече от 5 на сто.

Потвърждават се и прогнозите на асоциацията, че тютюнът от новата реколта ще бъде с около 30 на сто по-малко в сравнение с 2015 година. Макар че окончателните данни ще станат известни през март 2017 година, когато приключва изкупната кампания, според досегашната информация на асоциацията в страната са произведени между 14 и 17 хиляди тона тютюн от всички сортови групи.