Тютюнопроизводители излязоха на протести в хасковско и благоевградско, заради неполучени пари, съобщи NOVA. Те вече са продали своята продукция, но голяма част от тях не са получили парите си вече трети месец и очакват това да се случи евентуално през месец май.

Между 60 и 70 на сто от тютюна от реколта 2016 г. не е изплатен

А през това време едва смогват да покриват разходите си, трябва да мислят и за новата реколта. Друга причина да излязат на протест са националните доплащания, които според тях са дискриминационни за част от земеделските производители.

В Свиленградско пристигнаха и много земеделци от Северна България. Те разчитат на тези пари, за да изхранват семействата си. Заради неполучените пари тютюнопроизводителите нямат средства за подготовка на следващата реколта.

Тютюнопроизводители на протест
БГНЕС

В гоцеделчевско също имаше протест. Недоволни тютюнопроизводители излязоха край пътя за Гърция и запалиха част от продукцията си. В протестите се включиха и животновъди, също недоволни от разпределянето на субсидиите.

Тютюнопроизводители на протест
БГНЕС

Протестиращите призоваха всички политици по време на кампанията да обърнат внимание на проблемите им. Протестите ще продължат докато не бъдат удовлетворени исканията на земеделците. След протестите тютюнопроизводителите са получили покана от земеделското министерство за среща във вторник.

По-слаба реколта от тютюн тази година

Още в понеделник обаче машините отново ще бъдат изкарани на пътя в готовност ако не бъде постигнато споразумение.
 
nova.bg