До 70% от тютюневата реколта 2016 г. още не е изкупена
До 70% от тютюневата реколта 2016 г. още не е изкупена / ttpi-bg.com
Между 60 и 70 на сто от изкупената тютюнева суровина от реколта 2016 г. не е изплатена от търговските фирми и Националната асоциация на тютюнопроизводителите в България / НАТ 2010/ води преговори за ускоряване на плащанията. Среща  вчера в столицата, с представители на търговските дружества, които вече трети месец бавят средствата на стопаните за изкупената суровина, е била причината да се отложи разширеното заседание на УС на браншовата организация на тютюнопроизводителите, насрочена за същия ден  в Дулово, съобщи председателят на асоциациацията Цветан Филев.

По време на проведените преговори с две от фирмите, е постигнато споразумение едната да изплати окончателно продукцията до края на март, а другата – до края на месец май. С третата фирма преговорите продължават.  Очаква се до края на март тютюнопроизводителите да получат и преходната национална помощ за тютюн за кампания 2016 година.
 
Според Националната асоциация на тютюнопроизводителите  в България 2010 /НАТ 2010/, почти напълно е изкупен тютюнът от трите  основни сортови групи „Кабакулак”, „Басми” и „Бърлей”.  Има неизкупени количества  от сорта „Виржиния”.  С отглеждането на тази сортова група се занимават основно едри тютюнопроизводители, част от които имат лиценз за преработка на тютюн  и разрешителни за търговия с тютюнева суровина.