Не може да се въведе минимална изкупна цена на реколтата от тютюн
Не може да се въведе минимална изкупна цена на реколтата от тютюн / снимка: Пресцентър МЗХ
Не може да се въведе минимална изкупна цена на реколтата от тютюн
69566
Не може да се въведе минимална изкупна цена на реколтата от тютюн
Земеделският министър проф. Димитър Греков откри българския щанд на най-голямото селскостопанско изложение в света „Зелена седмица” в Берлин
  • Не може да се въведе минимална изкупна цена на реколтата от тютюн
  • Земеделският министър проф. Димитър Греков откри българския щанд на най-голямото селскостопанско изложение в света „Зелена седмица” в Берлин

Министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков заяви, че няма как да се изпълни искането на протестиращите тютюнопроизводители за налагане на минимална изкупна цена на реколтата. Иначе за пореден път ресорният министър се съгласи с исканията на протестиращите.

„Основателни са техните протестни действия. Отдавна съм казал, че трябва да се обърне особено внимание на тази изкупна кампания. Първата причина е, че качеството на тютюна е добро, второ, че закъсня изключително много. Няколко пъти събирах фирмите, които изкупуват, помолих ги, те също обещаха, че от 2 до 6 януари ще стартира изкупуването на тютюна. Аз лично проверих няколко села, бяха започнали кампанията, но в Гоцеделчевския район е изкупена около 5%, а знаете, че всеки ден се влошава качеството на тютюна”, заяви Греков.

„Отново призовавам да започне ефективно изкупуването на тази продукция, която не може да търпи дълго време в складовете на производителите”, обърна се министърът.

„За съжаление държавата не може да се намеси. Това, което държавата е могла да направи, го е направила вече. В пазарната икономика не можем да се намесим нито да определяме цени, нито да даваме по-високи стойности на стоката”, категоричен беше Греков.

„Съобразяваме се с всички земеделски производители и правим вече няколко срещи и искаме тяхното мнение. Всичко, което е конструктивно, ще се съобразим и по най-бързия начин ще бъде внесено в Народното събрание за промени”, поясни земеделският министър.

По-рано днес министър Греков откри българския щанд на най-голямото селскостопанско изложение в света - „Зелена седмица” в Берлин. Тази година се навършват 25 години от първото участие на българското земеделско министерство на изложението.

Министър Греков потвърди пред немския си колега д-р Ханс-Петер Фридрих желанието на България да бъде страна-партньор през 2018 г.