Фич понижи оценката на дълга на Украйна въпреки плана за помощ на МВФ
Фич понижи оценката на дълга на Украйна въпреки плана за помощ на МВФ / снимка: БГНЕС, архив

Финансовата агенция Фич (Fitch) понижи оценката на държавния дълг на Украйна с една степен от "ССС" на "СС" въпреки обявения в четвъртък план на МВФ за помощ на Украйна в размер на 17, 5 милиарда долара, предаде Франс прес.

Вярно е, че този план ще помогне "да се запълнят нуждите на страната от финансиране", но трябва да бъде придружен от преструктуриране на дълга, който се държи от частни кредитори, което се очертава като "все по-вероятно", се казва в изявление на агенцията за кредитен рейтинг.

Ескалацията на конфликта със сепаратистите в Източна Украйна тежко засегна украинската икономика и прави "вероятна" хипотезата от дефолт в плащанията, добавя Фич.

Според агенцията дългът на Украйна е достигнал 72 процента от БВП, а се очаква през 2015 г. рецесията да продължи с 5-процентово свиване на икономическата дейност след спада от 7,5 процента миналата година. МВФ обяви, че общата финансова помощ за Киев ще достигне 40 милиарда долара за следващите четири години, но тя ще се отпуска при условие, че се проведат драстични икономически реформи, отбелязва АФП.

"Политическите рискове за това провеждане на реформи са високи", смята агенция Фич, според която финансовата подкрепа на САЩ и ЕС за Украйна е от решаващо значение.

Източник: БТА