„Файненшъл таймс”: Висококвалифицирани кадри напускат България
„Файненшъл таймс”: Висококвалифицирани кадри напускат България / netinfo

От България изтичат висококвалифицирани работници, пише британският икономическият ежедневник „Файненшъл таймс”. Години наред източноевропейската страна осигуряваше на ЕС евтина работна ръка. Сега обаче на самата нея й липсват работници, пише в обширен материал елитното английско издание.

През тази година икономическият ръст на България ще премине отново границата от 6 процента, се казва в прогнози на експерти. Това доведе дотам, че в най-бедната страна на ЕС вече едва се намират специалисти. За да се попълнят свободните работни места в строителството и производството, ще се наложи да се внесат работници от Виетнам. Също така властите в София проверяват всички регистри и се мъчат да възстановят връзките от времената на Студената война, пише още „Файненшъл таймс”.

По официални данни почти 1 млн. българи живеят в чужбина – чисто преселение, като се има предвид, че населението е далеч под осемте милиона. Става въпрос най-вече за висшисти и специалисти, които напуснаха страната преди повече от десет години, отбелязва изданието.