Еврото се срина, петролът поевтиня, капиталовите пазари – в червено
Еврото се срина, петролът поевтиня, капиталовите пазари – в червено / снимка: EPA/BGNES

Пазарите по света паднаха, еврото потъна до 20-месечно дъно спрямо долара, а петролът отчете рязък спад заради перспективите за намаляване на потреблението въпреки сигурното намаляване на добива от Организацията на страните производителки на петрол.

Royal Bank of Scotland Group Plc и Barclays Plc понижиха стойността си с повече от 6%, след като Bank of England Governor Mervyn King заяви, че страната вероятно е в рецесия. Това доведе до спад на лирата до пет годишно дъно. Total SA, най-голямата петролна компания в Европа, загуби 3.8% от цената си.

Все още сме много предпазливи на пазарите, заяви един от стратезите на Fortis. Вие виждате забавянето на компаниите и икономиката и това е само началото, допълва той.

Спадът на европейските пазари се запази за втори ден. Barclays Plc, втората по големина банка във Великобритания, както и BP Plc, понижиха цената си с повече от 2%.

Към 11,15 ч индексът FTSE 100 се понижава с 1.03% до 4 186 пункта. DAX index в Германия губи 2.02% до 4 687 пункта, а френският CAC 40 пада с 2.08% до 3 403 пункта.

За първи път от 2006 г. насам единната европейска валута струва по-малко от 1,28 долара. Спекулациите, че Европейската централна банка ще понижи лихвите, за да стимулира растежа в еврозоната, натиснаха еврото до най-ниската му стойност към долара от ноември 2006 г. от 1,2743 долара за 1 евро.

Преди влизането на европейските борси единната валута се котираше спрямо щатската при съотношение от 1,2820 долара за 1 евро. Другият печеливш тази нощ се оказа японската йена, която поскъпна и към долара и спрямо еврото. Към долара йената напредна до 99,71 йена за 1 долар, а спрямо еврото до 127,01 йени за 1 евро.

Анализатори споделят, че е възможно ЕЦБ да намали основната лихва с 0,75 процента след като на 8 октомври лихвата вече бе понижена с половин на сто, като част от координираното намаляване на основните лихви от водещите централни банки.

Наблюдаващи пазарите вече дават прогнози за понижение на единната европейска валута до 1,26 долара, а общото поскъпване на долара от най-ниската му стойност към еврото от 15 юли вече достига 25 процента.

На стоковите пазари цената на петрола също падна заради поскъпването на долара на валутните пазари. Стойността на черното злато се понижи до седмичен минимум заради перспективите за намаляване на потреблението въпреки сигурното намаляване на добива от Организацията на страните производителки на петрол. Извънредната среща на картела е насрочена за четвъртък, като прогнозите са за намаляване с 1 млн. барела дневно.

На електронната борса в Ню Йорк тази сутрин лекият американски петрол се котира за 69.27 долара за барел, а в Лондон нефтът сорт Брент се търгува за 64,89 долара за барел.

DarikFinance.bg