Евроразследването на Газпром може да доведе до преразглеждане на системата на договори за износ
Евроразследването на Газпром може да доведе до преразглеждане на системата на договори за износ / снимка: БГНЕС, aрхив

Руският бизнес вестник "Комерсант" пише за започнатото от Европейската комисия антимонополно разследване срещу "Газпром", заподозрян в създаване на пречки пред конкуренцията на газовия пазар на Централна и Източна Европа, предаде БТА.

Според вестника това може и да не създаде веднага проблеми на руския концерн, тъй като обикновено подобни разследвания продължават дълго. Но в дадения случай ЕК обещава да разгледа случая приоритетно. Ако вината на "Газпром" бъде доказана, може да му бъдат наложени големи глоби и което е още по-важно - да бъде преразгледана цялата система на договори за износ, например формулите на цената и базата, на която се изчислява, обобщава вестникът.

"Газпром" доставя около 30 на сто от газа, който се внася в ЕС.

От руския концерн още няма коментар на новината за започналата проверка, отбелязва "Комерсант" и припомня, че за пръв път за претенциите на ЕК към "Газпром" стана известно преди около година, когато в офиси на купувачи на продукцията на "Газпром" и на свързани с него компании бяха направени обиски.

По неофициални данни инициатор на миналогодишните проверки е било правителството на Литва, която постоянно има спорове с руския монополист за цената на газа, пише "Комерсант".